Måndagen den 18 september inviger för sjunde året i rad Hyfs (Hygiensjuksköterska i förskolan) kampanjen Hygienveckan. Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten kring hygien. I år är arbetsplatsen i fokus med temat Hygien – vi jobbar på det. Över 40 västsvenska kommuner deltar i kampanjen.

Hyfs har i samarbete med danska Rådet for bedre hygiejne arrangerat kampanjen i Sverige sedan 2011. Hygienveckans tema varierar från år till år och under 2017 sätter vi arbetsplatsen i fokus. Inom framförallt förskola, skola, äldreomsorg och sjukvård brottas man med hög sjukfrånvaro, där den infektionsrika miljön spelar en stor roll. Ett viktigt och grundläggande steg mot hälsosammare arbetsplatser är därför att lyfta hygienfrågan.

Bättre hygien i hemmet, förskolan, skolan, äldreomsorgen och sjukvården leder till:

  • färre infektioner
  • minskad användning av antibiotika och därmed minskad risk att drabbas av multiresistenta bakterier
  • minskad sjukfrånvaro och
  • ett friskare liv.

Invigning av Hygienveckan 18 september

Vi startar på måndag klockan 10:00 i Göteborg på lekplatsen Plikta i Slottsskogen. Invigningstalare är kommunalråd David Lega. På scen blir det allsång med Sofie och Niklas och gympa med Friskis & Svettis. Därefter finns Folktandvården, cykelbiblioteket, Hälsoäventyret, barnhälsovården, Göteborgs Stad, med flera på plats i parken. Aktiviteterna pågår fram till klockan 12:00.

Aktiviteter pågår i hela Västra Götaland under veckan. Detaljer finns att läsa här .

De aktiva kommunerna under Hygienveckan: Ale, Alingsås, Bengtsfors, Borås, Essunga, Falköping, Färgelanda, Grästorp, Gullspång, Göteborg, Götene, Herrljunga, Hjo, Härryda, Karlsborg, Kungsbacka, Kungälv, Laholm, Leksand, Lerum, Lidköping, Lysekil, Mariestad, Mark, Munkedal, Mölndal, Partille, Skara, Skövde, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Svenljunga, Tibro, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vara, Vårgårda, Vänersborg, Åmål, Öckerö.

Läs gärna mer på www.vgregion.se/hyfs eller www.hygienveckan.se